Kontroverzie farmakologieckej liečby idiopatickej pľúcnej fibrózy - Vyšehradský, Robert; Slivka, Róbert (Studia pneumologica et phtiseologica, 2017)
Autori nastoľujú v tomto prehľade diskusiu o praktických problémoch týkajúcich sa farmakologickej liečby idiopatickej pľúcnej fibrózy (IPF). Zvláštnu pozornosť venujú nedávno schválenej antifibroproliferatívnej liečbe. Argumentujú poznatkami z nedávno publikovaných klinických štúdií, zameraných na účinnosť a bezpečnosť antifibroproliferatívnej liečby, a z metaanalýz sústreďujúcich sa na subpopulácie pacientov či špecifické podmienky podávania liečby. Na základe týchto faktov podporujú úsilie o zrušenie limitácie indikácie na ľahkú a strednú IPF. Odporúčajú včasné zahájenie liečby bez ohľadu na minimálnu klinickú symptomatológiu či funkčný deficit. Z medicínskeho hľadiska považujú za vhodné rozšíriť indikačné kritériá aj na prípady možnej IPF. Aj keď nevylučujú budúce podávania kombinovanej antifibroproliferatívnej liečby, upozorňujú na úskalia takéhoto prístupu. Kriticky sa stavajú k aktuálne používaným kritériám pre ukončenie antifibroproliferatívnej liečby pre progresiu ochorenia. Pri akútnej exacerbácii odporúčajú pokračovať v antifibroproliferatívnej liečbe, nakoľko priaznivý účinok žiadnej inej liečby pri tejto udalosti nebol hodnoverne potvrdený.
Keywords: Indoles; Idiopathic Pulmonary Fibrosis; indoly; Drug Approval; pyridony; antifibroproliferativní léčba; Enzyme Inhibitors; lidé; idiopatická plicní fibróza; Pyridones; klinická studie jako téma; acetylcystein; Clinical Studies as Topic; progrese nemoci; schvalování léčiv; Disease Progression; inhibitory enzymů; kombinovaná farmakoterapie; PIRFENIDON; Acetylcysteine; nintedanib; Drug Therapy, Combination; Humans