Moderní pohled na převodní systém srdeční - Sedmera, David; Vostárek, František (Časopis lékařů českých, 2017)
Převodní systém srdeční byl ve formě přítomné u teplokrevných obratlovců úplně popsán před 110 lety. Navzdory tomu bylo v poslední době získáno množství poznatků o jeho specifikaci a vývoji, jež mají význam pro jeho funkci při tvorbě a vedení vzruchu srdcem. Poruchy převodního systému jsou spojovány s arytmiemi, z nichž některé mají vývojový podklad. Evoluční pohled na tuto problematiku je užitečný zejména pro lepší pochopení přestavby síňokomorového kanálu.
Keywords: nodus atrioventricularis; Hisův svazek; blokáda Tawarova raménka; Purkinje Fibers; převodní systém srdeční; Bundle of His; Heart Conduction System; Bundle-Branch Block; Purkyňova vlákna; nodus sinuatrialis; Atrioventricular Node; srdeční arytmie; Arrhythmias, Cardiac; Sinoatrial Node