Ochranné faktory kognitivního deficitu u roztroušené sklerózy - Strádalová, Petra; Štourač, Pavel; Králíčková Nekvapilová, Eva (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2018)
Roztroušená skleróza je často doprovázena rozvojem kognitivního deficitu, který se může projevit ve všech stadiích a formách onemocnění. Vzhledem k výrazně negativnímu dopadu oslabené kognice na celkovou kvalitu života pacientů je otázkou, které faktory pomáhají zachovat kognitivní výkonnost. Přehledový článek se zaměřuje na protektivní roli mozkové a zejména kognitivní rezervy, která se tvoří intelektuálním obohacováním během života. Uvádíme dosavadní zjištění ohledně role verbální inteligence, vzdělání, povolání či věnování se kognitivně stimulujícím volnočasovým aktivitám, které mohou přispívat k lepší neuropsychologické prognóze. Studie poukazují na skutečnost, že nejenom vrozené faktory a premorbidní chování pacientů, ale i aktivní zapojování do kognitivně stimulujících aktivit pomáhá snižovat negativní dopad onemocnění na kognitivní status. Limity dosavadních studií a další směřování výzkumu jsou zvažovány.
Keywords: Educational Status; verbální chování; Cognitive Dysfunction; stupeň vzdělání; Personality; učení; volnočasové aktivity; lidé; Multiple Sclerosis; Memory; roztroušená skleróza; osobnost; Learning; Leisure Activities; inteligence; progrese nemoci; Intelligence; Disease Progression; kognitivní rezerva; kognitivní dysfunkce; Cognitive Reserve; paměť; verbální inteligence; Verbal Behavior; Humans