Porozumenie viet u slovensky hovoriacich pacientov s Parkinsonovou chorobou - Marková, Jana; Hajdúk, Michal; Košutzká, Zuzana; Kušnírová, Alice; Pápayová, Mariana; Egryová, Marta; Valkovič, Peter; Cséfalvay, Zsolt (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2018)
Cieľ: Zmapovať porozumenie viet u slovensky hovoriacich pacientov s Parkinsonovou chorobou. Metóda: Testom porozumenia viet sa testovalo porozumenie reverzibilných viet (vety, v ktorých si účastníci deja môžu vymeniť svoje úlohy) a kognitívne funkcie neuropsychologickou testovou batériou. Vzorka: Na výskume sa zúčastnilo 37 pacientov s idiopatickou Parkinsonovou chorobou a 37 zdravých respondentov. Skupiny sa nelíšili vzhľadom na vek, vzdelanie a pohlavie. Diagnózu Parkinsonovej choroby u pacientov stanovil neurológ. Výsledky: Štatistické spracovanie dát Mann-Whitneyho U-testom ukázalo, že pacienti dosahovali signifikantne nižšie skóre len v jednom zo šiestich typov viet (p = 0,016), a to v porozumení včlenených vzťažných viet objektových (napr. Mama, ktorú bozkáva dcéra, má svetlé šaty.). Signifikantne horší boli aj v dekódovaní viet s nekanonickým poradím sémantických rolí (najprv patiens, potom agens; p = 0,013). Signifikantné korelácie jednotlivých syntaktických konštrukcií sa objavili hlavne s testami: Reyova figúra, Sémantická (verbálna) fluencia a Opakovaním čísel a písmen. Záver: Výsledky preukazujú prítomné deficity v porozumení viet u slovensky hovoriacich pacientov s Parkinsonovou chorobou, pričom schopnosť porozumieť vetám koreluje s výkonom v kognitívnych testoch.
Keywords: percepce řeči; Parkinsonova nemoc; kognitivní dysfunkce; Speech Perception; Language Tests; lidé; Parkinson Disease; neparametrická statistika; Case-Control Studies; Statistics, Nonparametric; jazykové testy; Humans; Cognitive Dysfunction; studie případů a kontrol