Bazaliom - Arenberger, Petr; Ettler, Jiří (Onkologická revue, 2016)
Bazaliom nebo bazocelulární karcinom je nejčastějším kožním nádorem, který velmi výjimečně metastazuje, ale může způsobit značnou mutilaci při penetraci do okolních tkání. Postihuje především osoby se světlým fototypem a pozitivní rodinnou anamnézou. Léčbou volby je standardní chirurgická excize. Mohsova mikrografická chirurgie se provádí ambulantně nebo za hospitalizace, kdy se nádor exciduje a bezprostředně se vyšetří v mikroskopu. Kryoterapie je starší metoda, používaná pro velkou část kožních nádorů. Další možnosti, jako fotodynamická terapie, lokální imunoterapie, aktinoterapie nebo cílená terapie budou diskutovány.
Keywords: pyridiny; Microsurgery; aminochinoliny; Aminoquinolines; mikrochirurgie; bazocelulární karcinom; Adjuvants, Immunologic; lidé; Photochemotherapy; Antineoplastic Agents; protinádorové látky; anilidy; nádory kůže; imiquimod; Skin Neoplasms; radioterapie; Pyridines; Smoothened Receptor; vismodegib; receptor Smoothened; Carcinoma, Basal Cell; fotochemoterapie; adjuvancia imunologická; Anilides; Radiotherapy; Humans