Klasifikácia cisárskych rezu podľa urgentnosti – medicínske a právne aspekty - Dosedla, Erik; Žiarová, Kristína; Kalafusová, L; Calda, Pavel (Aktuální gynekologie a porodnictví, 2017)
V modernom pôrodníctve poznáme viacero indikácií, pri ktorých je potreba náhle ukončiť tehotnosť. Urgentné ukončenie tehotnosti závisí najmä od rýchlosti rozhodnutia vykonať cisársky rez a inštitucionálnej logistiky cisárskeho rezu. Z hľadiska zberu a spracovania údajov hodnotiacich pôrodnícke, ale aj anestéziologické výsledky, je tradičná klasifikácia cisárskeho rezu na „elektívny“ a „urgentný“ obsolentná. Je to najmä preto, že spektrum naliehavosti, s ktorým sa stretávame v pôrodníctve, by bolo v rámci jedinej kategórie pre urgentnosť neprehľadné. Otázka urgencie ukončenia tehotnosti je veľmi dôležitá aj z forenzných dôvodov, pričom v súčasnej českej a slovenskej odbornej literatúre nie je publikácia, ktorá by sa venovala práve tejto problematike. Právne aspekty týkajúce sa tejto problematiky by mali pôrodníkom pomôcť konať v súlade s platnou legislatívou. Vzhľadom k tomu, že medicína založená na dôkazoch jednoznačne nepotvrdzuje, že len vykonanie cisárskeho rezu do 30 minút od indikácie je lege artis postupom, je dôležité, aby tento fakt bol rešpektovaný v súdnych sporoch. Cieľom práce bolo podať ucelený pohľad na tému časovej naliehavosti ukončenia tehotnosti cisárskym rezom z hľadiska klinickej medicíny a medicínskeho práva, ako aj stanoviť odporúčania ako skrátiť interval indikácia - pôrod.
Keywords: výsledek terapie; urgentní zdravotnické služby; urgentní lékařství založené na důkazech; informovaný souhlas pacienta; Emergency Medical Services; Pregnancy; těhotenství; Evidence-Based Emergency Medicine; Practice Guidelines as Topic; Fetus; Cesarean Section; Treatment Outcome; Time Factors; novorozenec; plod; Informed Consent; lidé; ženské pohlaví; Humans; Infant, Newborn; časové faktory; hypoxie plodu; Fetal Hypoxia; čas zasáhnout při rozvinutí nemoci; Female; císařský řez; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Time-to-Treatment