Komplikace a nežádoucí účinky radioterapie plicního karcinomu - Venclíček, Ondřej (Onkologická revue, 2016)
Článek nabízí stručný přehled nežádoucích účinků, ke kterým dochází při radioterapii plicních nádorů. Nežádoucí účinky radioterapie jsou plicní a mimoplicní, časné a pozdní. Kromě samotného postradiačního postižení plic je v textu rozebráno postradiační postižení jícnu, kůže, srdce, míchy a brachiálního plexu, z důvodu relativně častého ozařování neurokrania u pacientů s plicním karcinomem s metastatickým postižením mozku je zmíněno i postradiační postižení mozku.
Keywords: Radiation Pneumonitis; Radiotherapy; Esophagus; nádory plic; Esophagitis; radiační poranění; Radiodermatitis; radioterapie; Lung Neoplasms; radiodermatitida; Radiation Injuries; Humans; lidé; ezofagitida; radiační pneumonitida; nemoci míchy; ezofágus; Spinal Cord Diseases