Endoskopická diagnostika a terapie Barrettova jícnu - Voška, Michal (Onkologická revue, 2016)
Barrettův jícen je závažnou komplikací refluxní choroby jícnu. Jedná se o prekancerózu s rizikem vzniku adenokarcinomu jícnu, malignity s nepříznivou prognózou a narůstající incidencí. Důležitou roli v diagnostice a terapii Barrettova jícnu hraje endoskopie. Pokročilé zobrazovací metody umožňují detekci dysplazie a časného karcinomu, které lze úspěšně řešit endoskopicky a vyhnout se tak operačnímu řešení. Metodou volby léčby makroskopicky patrných lézí je endoskopická resekce, která současně představuje lokální stagingovou proceduru. Pacienti s dysplazií bez viditelné léze, nebo pacienti po endoskopické resekci jsou indikováni k ablační terapii.
Keywords: Catheter Ablation; Barrett Esophagus; nádory jícnu; lidé; Esophageal Neoplasms; Adenocarcinoma; prekancerózy; katetrizační ablace; ezofágoskopie; adenokarcinom; Esophagoscopy; Barrettův syndrom; Precancerous Conditions; Humans