Chirurgická terapie karcinomu jícnu - Duda, Miloslav; Adamčík, Lukáš; Škrovina, Matěj; Jínek, Tomáš (Onkologická revue, 2016)
V práci jsou uvedena základní data o incidenci, mortalitě a základních údajích o léčbě karcinomu jícnu v České republice (ČR) a jejich mezinárodní srovnání. Zhoubné nádory jícnu představují v ČR 0,8 % ze všech maligních nádorů a s incidencí 6,0 onemocnění na 100 000 obyvatel patří k méně častým diagnózám. V mezinárodním srovnání patříme mezi země se středním výskytem tohoto onemocnění. Spinocelulární karcinom je typický pro dvě třetiny orální části jícnu, adenokarcinom pro terminální jícen a oblasti gastroezofageálního přechodu. Významnou prekancerózou je Barrettův jícen. Diagnostika je pozdní a operovat lze jen asi 23 % diagnostikovaných. Pětiletého přežívání je dosahováno jen u 15 % nemocných. Předpokladem vyléčení, či alespoň dlouhodobějšího přežívání, je radikální R0 resekce jícnu. Jsou užívány různé technicko-taktické operační postupy, včetně miniinvazivních, při jejich dokonalém zvládnutí jsou dosahovány srovnatelné výsledky. Ke zlepšení výsledků přispívá začlenění operace do multimodální onkologické léčby. Cestou ke zlepšení současného stavu je především časnější diagnostika.
Keywords: ezofagektomie; adjuvantní radioterapie; Minimally Invasive Surgical Procedures; Lymph Node Excision; Esophageal Neoplasms; Chemotherapy, Adjuvant; Neoplasm Staging; lymfadenektomie; Stents; Radiotherapy, Adjuvant; paliativní péče; neoadjuvantní terapie; Esophagoscopy; Palliative Care; nádory jícnu; lidé; ezofágoskopie; Esophagectomy; Humans; Chemoradiotherapy; stenty; chemoradioterapie; adjuvantní chemoterapie; miniinvazivní chirurgické výkony; Neoadjuvant Therapy; staging nádorů