Diferenciální diagnostika běžných symptomů v ordinaci praktického neurologa - Praksová, Petra (Neurologie pro praxi, 2017)
Diagnostika roztroušené sklerózy (RS) mimo jiné vyžaduje vyloučení jiných neurologických onemocnění, které mohou klinicky i radiologicky napodobovat RS. Příznaky typické pro první ataku RS jsou unilaterální optická neuritida, kmenové či mozečkové syndromy, parciální spinální léze. Pokud jsou přítomny atypické příznaky, tzv. red flags, musíme doplnit další testy k vyloučení jiného onemocnění. Prezentací tří kazuistik pacientů přicházejících do ambulance s podezřením na RS je v článku poukázáno na některé diagnózy napodobující RS. Kazuistiky ilustrují i důležitost mezioborové spolupráce neurologa zejména s očním lékařem. V článku je také upozorněno na důležitost včasné diagnostiky RS pro prognózu pacienta a jeho další terapeutické možnosti.
Keywords: optická koherentní tomografie; magnetická rezonanční tomografie; mícha; Multiple Sclerosis; lidé středního věku; Early Diagnosis; Magnetic Resonance Imaging; lidé; neuromyelitis optica; Adult; Middle Aged; Spinal Cord; dospělí; časná diagnóza; Tomography, Optical Coherence; Female; Diagnosis, Differential; Avitaminosis; Vitamin B 12 Deficiency; ženské pohlaví; nedostatek vitaminu B12; roztroušená skleróza; Neuromyelitis Optica; Brain; Humans; diferenciální diagnóza; avitaminóza; mozek