MR buněčné zobrazování - Jirák, Daniel (Česká radiologie, 2017)
V článku se popisuje historie buněčného zobrazování pomocí magnetické rezonance v České republice, naše zkušenosti v této oblasti získané na pracovišti MR v Institutu klinické a experimentální medicíny a nejnovější trendy v této oblasti, včetně použití multimodálních kontrastních látek. V článku jsou uvedené i aplikace z experimentální medicíny na různých zvířecích modelech a příklad klinické studie, kde se využívaly kontrastní látky ke značení transplantovaných pankreatických ostrůvků.
Keywords: Disease Models, Animal; Cell Tracking; magnetická rezonanční tomografie; Animals; Humans; lidé; kontrastní látky; klinická studie jako téma; molekulární zobrazování; Contrast Media; zvířata; Magnetic Resonance Imaging; Molecular Imaging; buněčný tracking; modely nemocí na zvířatech; Clinical Studies as Topic