Nimesulid v léčbě akutních bolestivých stavů v ordinaci praktického lékaře - Niedermayerová, Ingrid (Via practica, 2016)
Nimesulid je nesteroidní antiflogistikum blokující preferenčně cyklooxygenázu 2, a proto má nižší gastropatické projevy. Jeho analgetické a protizánětlivé působení je nejen periferní, ale i centrální. Dle analgetického žebříku se podává v monoterapii či v kombinacích při léčbě akutních vertebrogenních bolestí, poúrazových a pooperačních stavů nebo dysmenorey. U menstruační migrény se užívá 7denní profylaktická kúra. Nimesulid je účinný v léčbě akutního záchvatu migrény i tenzní bolesti hlavy. Je alternativou při nesnášenlivosti či kontraindikacích jiných nesteroidních antirevmatik a triptanů.
Keywords: Migraine Disorders; Neuralgia; antiflogistika nesteroidní; akutní bolest; migréna; Anti-Inflammatory Agents, Non-Steroidal; lidé; Cyclooxygenase 2 Inhibitors; neuralgie; bolesti zubů; bolesti hlavy; Sulfonamides; inhibitory cyklooxygenasy 2; sulfonamidy; Headache; Acute Pain; Toothache; Humans