Šikana na pracovišti: reliabilita a validita českého překladu revidované verze dotazníku negativních aktů – NAQ-R - Cakirpaloglu, Panajotis; Šmahaj, Jan; Cakirpaloglu, Simona; Zielina, Martin (Československá psychologie, 2017)
Cíle. Cílem studie byl překlad revidované verze Dotazníku negativních aktů (NAQ-R) do českého jazyka a ověření reliability, validity a faktorové struktury škály. Soubor a procedura. Výzkumný vzorek tvořilo 7103 zaměstnanců z veřejného, soukromého a neziskového sektoru ze všech krajů České republiky (26,26 % mužů a 73,74 % žen, M = 42, SD = 11,03). Proměnné byly zaznamenány pomocí NAQ-R, dotazníku zachycujícího psychickou strukturu a dynamiku (SUPSO) a anamnestickým dotazníkem. Statistická analýza. S využitím programů R (package „polycor“), SPSS Amos 24 a Statistica 12 byly provedeny výpočty deskriptivní statistiky, Cronbachova α, Revelleho β, Pearsonových a polychorických korelačních koeficientů, explorační a konfirmační faktorové analýzy. Výsledky. Konfirmační faktorová analýza potvrdila třífaktorovou strukturu českého překladu NAQ-R. Celkové Cronbachovo α pro 22 behaviorálních položek bylo 0,94, což vypovídá o vysoké reliabilitě české verze NAQ-R. Signifikantní korelace mezi třemi faktory NAQ-R a sedmi škálami SUPSO poukázaly na vysokou externí validitu NAQ-R. Omezení studie. Přestože český překlad NAQ-R má uspokojivé psychometrické vlastnosti, není tento dotazník schopen zachytit motivační, emoční a další psychické procesy včetně komplexní dynamiky formálních a neformálních vztahů mezi účastníky šikany na pracovišti. Autoři doporučují v budoucích studiích mobbingu využít kombinaci smíšeného metodologického přístupu. Mezi limity tohoto výzkumu patří jistá omezení elektronického sběru dat vzhledem tomu, že ze 45897 oslovených osob pouze pětina (9143) dokončila vyplňování dotazníku.
Keywords: Prevalence; Reproducibility of Results; Bullying; Factor Analysis, Statistical; Research; prevalence; hodnocení výsledků péče pacientem; lidé; šikana; Patient Reported Outcome Measures; Humans; reprodukovatelnost výsledků; výzkum; faktorová analýza statistická