Uniformné odlišné fungovanie položiek (DIF) u mužov a žien v Eysenckovom osobnostnom dotazníku: porovnanie troch metód analýzy - Kohút, Michal; Halama, Peter (Československá psychologie, 2017)
Ciele. Odlišné fungovanie položiek (DIF) možno skúmať prostredníctvom viacerých metód založených na klasickej teórii testov ako aj teórii odpovede na položku. Štúdia je zameraná na porovnanie identifikovaných odlišne fungujúcich položiek skupín mužov a žien, resp. konzistenciu výsledkov Mantel-Haenszelovej procedúry, logistickej regresie a metódy SIBTEST. Výskumný súbor. Výskumný súbor tvorí 507 respondentov zo Slovenska, 258 mužov (50,9 %) a 249 žien (49,1 %), vo veku od 18 do 65 rokov (M = 42,44; SD = 12,75 %). Štatistická analýza. Skúmané boli vzťahy medzi mierami efektu jednotlivých metód, zhoda v identifikovaných položkách, zhoda v kategorizácii položiek ako stredne závažne a závažne odlišne fungujúcich a relatívna zhoda v tomto zaradení pred a po purifikácii. Výsledky. Boli zistené veľmi silné vzťahy medzi jednotlivými metódami, ako aj pomerne vysoká zhoda v identifikovaných odlišne fungujúcich položkách (57,15–100 %) pri podmienke p < 0,05, čo hovorí o pomerne vysokej konzistencii uvedených metód. Nižšia zhoda bola zistená v kategorizácii identifikovaných položiek podľa závažnosti DIF. Problematická sa zdá byť najmä kategorizácia logistickej regresie, pretože zhoda s ostatnými metódami v označení položiek ako stredne závažne až závažne odlišne fungujúcich bola len 14,29–50 %. Zhoda v tomto kritériu medzi Mantel-Haenszelovou procedúrou a SIBTESTom bola 57,15–83,33 %. Skúmanie relatívnej zhody prinieslo podobné zistenia. Štúdia tiež ukázala, že položky, ktoré boli v zhode všetkých použitých metód zaradené do kategórie stredne závažného a závažného DIF, sa nachádzajú vo všetkých troch subškálach. Obmedzenia štúdie. Limitáciou tejto štúdie je najmä veľkosť a rozmanitosť výskumného súboru, ktorý je pre uskutočnené analýzy dostačujúci, no bolo by vhodné uskutočniť ďalšie výskumy na iných súboroch pre potvrdenie týchto zistení.
Keywords: reprodukovatelnost výsledků; osobnostní dotazník; Female; Adult; dospělí; logistické modely; Humans; ženské pohlaví; odlišné fungování položek; mužské pohlaví; Male; lidé; Middle Aged; lidé středního věku; Reproducibility of Results; Logistic Models; Personality Inventory