Současný pohled na antibiotické rezistence - Švarcová, Viviana; Zdeňková, Kamila; Demnerová, Kateřina (Bioprospect, 2017)
Antibiotika se v dnešní době běžně používají při léčbě infekčních nemocí. Nelze si však nevšimnout pozvolna rostoucího trendu v počtu přežívajících bakterií, které i přes aplikaci antibiotik nadále perzistují v těle pacientů a ohrožují jejich zdraví. Důvodem může být nevhodný výběr používaného antibiotika. Častější příčinou je však zvýšená odolnost mikroorganismů vůči těmto antimikrobiálním látkám, zprostředkovaná různými mechanismy vzniku a přenosu rezistence, jako jsou změny cílových míst antibiotik, genové mutace, horizontální genový transfer genů rezistence, specifické enzymy degradující antibiotika či efluxní systém. K snazšímu a rychlejšímu šíření rezistencí přispívá i schopnost některých mikroorganismů tvořit biofilm, útvar o vysoké stabilitě, který může být i rezervoárem genů nesoucích rezistenci k antibiotikům.
Keywords: antibakteriální látky; mutace; mechanismy rezistence; bakteriální léková rezistence; Mutation; lidé; Gene Transfer, Horizontal; Plasmids; Drug Resistance, Bacterial; Bacteria; Humans; plazmidy; Anti-Bacterial Agents; přenos genů horizontální