Enhanced recovery after colorectal surgery in elderly patients - Kocián, Petr; Přikryl, Petr; Bocková, Markéta; Hoch, Jiří (Rozhledy v chirurgii, 2018)
Úvod: Moderní perioperační péče typu ERAS (Enhanced Recovery After Surgery) vede ke snížení frekvence pooperačních komplikací a zkrácení délky hospitalizace. K dosažení těchto výsledků je nezbytná dostatečná adherence k ERAS protokolu. Míra adherence k protokolu, jeho účinnost a bezpečnost není u geriatrických pacientů známa. Cílem studie je zhodnotit adherenci k ERAS protokolu a jeho bezpečnost u geriatrických pacientů indikovaných k plánované střevní resekci. Metoda: Formou unicentrické prospektivní nerandomizované studie byla hodnocena konsekutivní sestava 111 pacientů, kteří podstoupili plánovaný resekční výkon v oblasti kolorekta bez ohledu na operační přístup (laparoskopicky, konvenčně). Perioperační péče byla u všech pacientů vedena dle ERAS protokolu. K hodnocení byli pacienti rozděleni do dvou věkových skupin (<65 let – 51 pacientů a ≥65 let – 60 pacientů). V každé skupině byla sledována adherence k protokolu, pooperační morbidita a mortalita, parametry perioperační péče, délka hospitalizace a 30denní rehospitalizace. Výsledky: Celková adherence k protokolu byla 81,5 % u mladších pacientů a 77,5 % u starších pacientů (p=0,03). V ostatních sledovaných parametrech nebyl mezi oběma skupinami prokázán žádný statisticky významný rozdíl. Nikdo nezemřel. Incidence závažných komplikací (stupeň IIIa–IIIb) byla u mladších pacientů 7,8 %, u starších pacientů 6,7 %. Medián pooperační délky hospitalizace byl 9 dní u mladších pacientů a 8 dní u starších pacientů. Frekvence rehospitalizace byla 8 % u mladších pacientů a 3,4 % u starších pacientů. Závěr: U geriatrických pacientů v elektivní kolorektální chirurgii lze dosáhnout dostatečné adherence k ERAS protokolu bez zvýšení rizika pooperačních komplikací a počtu rehospitalizací ve srovnání s mladšími pacienty. Implementace ERAS protokolu je i u geriatrických pacientů možná.
Keywords: kolorektální chirurgie; ERAS - Enhanced Recovery After Surgery; Colorectal Surgery; geriatrie; nerandomizované kontrolované studie jako téma; Prospective Studies; Clinical Protocols; Aged; senioři; Data Interpretation, Statistical; Non-Randomized Controlled Trials as Topic; Geriatrics; perioperační péče; lidé; Humans; interpretace statistických dat; klinické protokoly; Perioperative Care; prospektivní studie