První perorální inhibitor proteazomu v léčbě relabujícího/refrakterního mnohočetného myelomu - Plonková, Hana; Jelínek, Tomáš; Szeligová, Lenka; Hájek, Roman (Transfuze a hematologie dnes, 2017)
Ixazomib je první perorální inhibitor proteazomu, jenž je v kombinaci s lenalidomidem a dexametazonem indikován k léčbě pacientů s mnohočetným myelomem, kteří podstoupili alespoň jednu předchozí linii léčby. Souhlas ke klinickému užití ixazomibu byl vydán na základě výsledků studie TOURMALINE-MM1, dvojitě zaslepené, placebem kontrolované studie fáze III, která prokázala významné zlepšení přežití bez progrese u výhradně perorálně podávané kombinace ixazomibu a lenalidomidu s dexametazonem proti samotnému lenalidomidu s dexametazonem (medián 20,6 vs. 14,7 měsíce; poměr rizika 0,74; p = 0,01; medián sledování 14,7 měsíce). Doplnění kombinace lenalidomidu s dexametazonem o ixazomib je nemocnými velmi dobře tolerováno a nemá nepříznivý vliv na jejich kvalitu života. V práci hodnotíme účinnost, bezpečnost, farmakokinetiku a údaje o kvalitě života, které lze sledovat u ixazomibu a zabýváme se úlohou této perorální účinné látky v léčbě pacientů s relabujícím/refrakterním mnohočetným myelomem, včetně pacientů s vysoce rizikovými cytogenetickými abnormalitami a léčbou u výrazně předléčených pacientů.
Keywords: glycin; klinické zkoušky, fáze III jako téma; sloučeniny boru; Angiogenesis Inhibitors; Humans; klinická studie jako téma; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; Antineoplastic Agents; ixazomib; imunologické faktory; Dexamethasone; Clinical Trials, Phase III as Topic; protinádorové látky; Multiple Myeloma; Immunologic Factors; Protease Inhibitors; Boron Compounds; Glycine; dexamethason; Thalidomide; lidé; inhibitory proteas; inhibitory angiogeneze; mnohočetný myelom; thalidomid; Clinical Studies as Topic