Angioimunoblastický T-lymfom: přehled problematiky, zkušenosti centra a kazuistika sekvenčního vzniku difuzního velkobuněčného B-lymfomu - Michalka, Jozef; Janíková, Andrea; Soukup, Jan; Kalinová, Markéta; Křen, Leoš; Král, Zdeněk; Mayer, M (Transfuze a hematologie dnes, 2017)
Angioimunoblastický T-lymfom je vzácnou agresivní lymfoproliferací vycházející z T-lymfocytů germinálního centra. Obvykle je diagnostikován v pokročilém stadiu, ale B-symptomy, výpotky a kožní změny jsou běžným a často i prvním projevem nemoci, mnohdy výraznější než uzlinové nebo orgánové postižení. Právě celkové nespecifické projevy mohou vést k maskování lymfomu a jeho pozdní diagnostice. Zvláštní zajímavostí je, že v průběhu této nemoci může dojít ke vzniku B-lymfoproliferace, nejčastěji difuzního velkobuněčného B-lymfomu. V tomto článku uvádíme základní přehled problematiky, charakteristiku a výsledky léčby pacientů léčených na naší klinice za posledních 16 let a kazuistiku vzniku difuzního velkobuněčného B-lymfomu během léčby angioimunoblastického T-lymfomu u jedné pacientky.
Keywords: Palliative Care; Female; polymerázová řetězová reakce; paliativní péče; Polymerase Chain Reaction; výsledek terapie; ženské pohlaví; Immunohistochemistry; lymfatické uzliny; angioimunoblastická lymfadenopatie; lidé; Immunoblastic Lymphadenopathy; difúzní velkobuněčný B-lymfom; Treatment Outcome; angioimunoblastický T-lymfom; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; imunohistochemie; Lymphoma, Large B-Cell, Diffuse; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; smrt; Lymph Nodes; lidé středního věku; Death; Middle Aged; Humans