Místo fixní kombinace inzulinu degludek a agonisty GLP-1 liraglutidu v klinické praxi - Szabó, Marcela (Farmakoterapie, 2017)
Od 1. listopadu 2016 máme pro léčbu diabetiků 2. typu k dispozici nový kombinovaný přípravek, první fixní kombinaci bazálního inzulinu a analoga GLP-1 v jednom aplikátoru. Skládá se z ultradlouze působícího inzulinového analoga degludeku a analoga receptoru GLP-1 liraglutidu. Spojení těchto látek potencuje pozitivní vlastnosti obou léků, a brání tak vzestupu glykemie během celého dne. Inzulin degludek ovlivňuje glykemii preprandiálně (nejen pouze ráno nalačno, ale také před ostatními jídly). Jeho farmakokinetické vlastnosti umožňují značnou flexibilitu v podávání během dne. Analog GLP-1 liraglutid ovlivňuje glykemii postprandiální stimulací sekrece inzulinu β-buňkami pankreatu. Liraglutid vede též ke snížení tělesné hmotnosti, a může tak kompenzovat hmotnostní přírůstek, ke kterému dochází u většiny nemocných léčených inzulinem. Na jednu jednotku inzulinu degludek v kombinaci připadá 0,036 mg liraglutidu. Maximální denní dávka je 50 jednotek inzulinu, jíž odpovídá 1,8 mg liraglutidu. Fixní kombinace inzulinu degludek a agonisty GLP-1 liraglutidu (IDegLira) je určena pacientům s diabetem 2. typu nedostatečně kompenzovaným léčbou bazálním inzulinem.
Keywords: Xultophy; všeobecné zdravotní pojištění; fixní kombinace léků; Universal Health Insurance; Diabetes Mellitus, Type 2; dlouhodobě působící inzulin; lidé; glukagonu podobný peptid 1; Hypoglycemic Agents; diabetes mellitus 2. typu; Weight Loss; hypoglykemika; liraglutid; inzulinové infuzní systémy; hmotnostní úbytek; glykovaný hemoglobin; Glucagon-Like Peptide 1; Liraglutide; Insulin, Long-Acting; Glycated Hemoglobin; Drug Combinations; Insulin Infusion Systems; Humans