Srdce jako zdroj systémových embolizací - Rulíšek, Jan; Hlubocká, Zuzana (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2017)
Systémová embolizace z oblasti srdečních oddílů a aorty má za následek závažnou mortalitu a morbiditu. Je příčinou přibližně jedné třetiny všech ischemických cévních mozkových příhod. Typicky se pojí se stavy dilatace srdečních síní, poruch srdečního rytmu charakteru fibrilace síní, flutteru síní. Dilatace srdečních komor s formováním aneuryzmatu mají vysokou prevalenci vzniku nitrokomorových trombů, které jsou významným rizikem systémové embolizace. Méně častou příčinu pak tvoří srdeční nádory (dominující je myxom), infekční endokarditidy bakteriální i nebakteriální, exulcerované aortální aterosklerotické pláty. Echokardiografie je základní vyšetřovací metodou pro diagnostiku a sledování úspěšnosti léčby. Jícnová a transtorakální echokardiografie jsou komplementárními diagnostickými nástroji společně s dalšími metodami (CT, MRI). Článek přináší přehled užití jednotlivých metod v klinické medicíně.
Keywords: Brain Ischemia; Diagnostic Imaging; trombóza; lidé; diagnostické zobrazování; echokardiografie; Embolism and Thrombosis; Echocardiography; ischemie mozku; Diagnostic Techniques, Cardiovascular; embolie a trombóza; Humans; diagnostické techniky kardiovaskulární; Thrombosis