Násilie a agresia pri výkone povolania v zdravotníckych zariadeniach - Magurová, Dagmar; Majerníková, Ľudmila; Ondriová, Iveta; Galdunová, Helena; Janočková, Jana (Praktický lékař, 2018)
Problematika násilia a agresivity v zdravotníckych zariadeniach je v poslednom období veľmi aktuálna, čo svedčí o potrebe hlbšieho poznávania tejto problematiky. Je nutné si uvedomiť, že násilie voči lekárom, sestrám, ako aj na ďalších zdravotníckych pracovníkoch je násilím pri výkone ich povolania. Narastajú prípady, kedy sa zdravotnícki pracovníci stávajú pri záchrane života obeťami vyhrážania, verbálnej alebo fyzickej agresie zo strany tak ošetrovaných pacientov, ako aj ich príbuzných alebo zúčastnených osôb. Aby sme násilie ako nežiaduci spoločenský jav vylúčili z klinickej a ošetrovateľskej praxe, je potrebné vymedziť hranice, čo sa považuje v zdravotníckom prostredí za násilie. Rovnako je nutné vypracovať konkrétne opatrenia na ochranu zdravotníckych pracovníkov pri výkone ich povolania a ponúknuť im bezpečnosť pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Zdravotnícki pracovníci na Slovensku by mali byť lepšie chránení počas výkonu svojho povolania, nakoľko získali vyššiu právnu ochranu, a to štatút chránenej osoby. Od januára 2017 platí legislatívna ochrana zdravotníkov pri výkone. O tom, či uvedená právna ochrana zníži výskyt agresie a násilia na zdravotníckych pracovníkoch ukáže až čas.
Keywords: rizikové faktory; násilí; Violence; Aggression; Health Personnel; Risk Factors; Slovakia; lidé; Slovenská republika; agrese; zdravotnická zařízení; Health Facilities; zdravotnický personál; Humans