Aktuální postavení perorálních chrupavku ovlivňujících látek v prevenci a terapii kloubních nemocí - Hobza, Martin; Gallo, Jiří (Klinická farmakologie a farmacie, 2017)
Poruchy metabolismu chrupavky a zánětlivé změny kloubní výstelky hrají zásadní roli ve vývoji degenerativních a dalších kloubních onemocnění. Na tyto procesy cílí substance podávané perorálně k léčbě kloubní symptomatologie při chondropatiích a osteoartróze. Některé z nich stimulují obnovu mezibuněčné hmoty chrupavky, podílí se na regulaci jejího metabolismu a do určité míry tlumí zánětlivé procesy. Mají pomalý nástup účinku, působí symptomaticky a někdy je u nich uváděn i efekt zpomalující průběh onemocnění. Nejrozšířenější a také nejvíce prostudované jsou chondroitinsulfát a glukosaminsulfát, mnohem méně informací máme o klinickém efektu diacereinu, piascledinu či metylsulfonylmetanu. Shoda ohledně jejich klinické užitečnosti se stále hledá. Většina odborných společností zabývajících se terapií osteoartrózy podávání těchto látek doporučuje. Jednotlivá doporučení se však liší ve stupni ocenění intervence. Obecně platí, že s narůstající závažností klesá efekt podávání nutraceutik.
Keywords: metylsulfonylmetan; glukosamin; Chondroitin Sulfates; nemoci kloubů; Joint Diseases; výsledek terapie; Cartilage; chrupavka; diacerein; Administration, Oral; Humans; lidé; osteoartróza; chondroitinsulfáty; Glucosamine; piascledine; Treatment Outcome; aplikace orální; Osteoarthritis