Hyperlipidémia vyvolaná quetiapinom spôsobujúca akútnu pankreatitídu - Uríková, Stanislava (Klinická farmakologie a farmacie, 2017)
Antipsychotiká druhej generácie sú spojené s nežiadúcimi účinkami, ako sú hyperlipidémia a hyperglykémia. Akútna pankreatitída (AP) vzniknutá na podklade liečby quetiapinom je vzácnou komplikáciou tejto terapie. 25-ročný pacient trpiaci schizofréniou, ktorý bol liečený quetiapinom, bez prítomnosti ďalších rizikových faktorov v predchorobí, bol akútne prijatý pre abdominalgie, dyspepsie a dyspnoe. Vstupné laboratórne vyšetrenie ukázalo výraznú hyperglykémiu (42 mmol/l), hyponatriémiu (116 mmol/l), eleváciu sérových amyláz (8,7 μkat/l) a zápalových parametrov. Počítačová tomografia (CT) brucha potvrdila diagnózu ľahkej akútnej pankreatitídy podľa Atlantskej klasifikácie (1), podľa skóre CTSI 6 bodov bola AP stredne ťažká. Ďalšie vyšetrenie ukázalo hypercholesterolémiu (12,7 mmol/l) a hypertriglyceridémiu (16,2 mmol/l). Bolo vyslovené podozrenie na poliekovú etiológiu. Po vysadení quetiapinu došlo k výraznému poklesu cholesterolu a triglyceridov. Stav pacienta sa pri konzervatívnej terapii zlepšoval a po 17 dňoch bol v dobrom stave prepustený do domácej liečby.
Keywords: schizofrenie; dospělí; pankreatitida; Humans; methotrimeprazin; Quetiapine Fumarate; quetiapin fumarát; mužské pohlaví; Methotrimeprazine; Adult; výsledek terapie; Paliperidone Palmitate; Pancreatitis; Treatment Outcome; paliperidon palmitát; lidé; Schizophrenia; hyperlipidemie; Hyperlipidemias; Male