Výskyt ventilátorovej pneumónie na OAIM - Bramušková, Jarmila; Balogová, Eva (Cesta k modernímu ošetřovatelství, 2017)
Vývoj medicínskej techniky neustále pokračuje, ale aj napriek tomu zohráva v ošetrovateľskej starostlivosti o pacienta najvýznamnejšiu úlohu ľudský faktor. Aj napriek snahe čo najviac skvalitniť ošetrovateľskú starostlivosť dochádza v zdravotníctve k situáciám, ktoré vo významnej miere ovplyvňujú celkový priebeh liečby pacienta. Aj ventilátorová pneumónia je považovaná za vážnu komplikáciu hospitalizovaných pacientov na oddeleniach s intenzívnou starostlivosťou. Dodržiavaním štandardizovaných ošetrovateľských postupov, ako aj využívaním bariérovej ošetrovateľskej starostlivosti je možné výskyt ventilátorovej pneumónie u pacientov výrazne znížiť, čo je prospešné nielen pre pacienta samotného, ale aj pre personál zabezpečujúci ošetrovateľskú starostlivosť. Autorky v príspevku približujú problematiku vzniku ventilátorovej pneumónie a zameriavajú sa na jednotlivé faktory, ktoré ju spôsobujú. Informovanosť zdravotníckych pracovníkov o prevencii ventilátorovej pneumónie považujú za najvýznamnejší faktor, ktorý môže prispieť k zníženiu jej výskytu.
Keywords: rizikové faktory; mechanické ventilátory; ventilátorová pneumonie; odsávání; Risk Factors; Suction; lidé; umělé dýchání; Ventilators, Mechanical; Respiration, Artificial; Pneumonia, Ventilator-Associated; Humans