Ošetřovatelská dokumentace pohledem sester v Čechách, na Slovensku a na Ukrajině - Snopek, Petr; Popovičová, Mária; Hrindová, Tatiana (Cesta k modernímu ošetřovatelství, 2017)
Ošetřovatelská dokumentace je nedílnou, avšak samostatnou součástí zdravotnické dokumentace. Její vedení je neoddělitelnou součástí práce sester. Autoři příspěvku předkládají parciální výsledky výzkumného šetření zaměřeného na ošetřovatelskou dokumentaci a názory sester na ni ve vybraných zdravotnických zařízeních v České a Slovenské republice, a na Ukrajině. Výběrový soubor tvořilo 210 sester ve všech věkových kategoriích pracujících na ošetřovacích jednotkách ve třech zemích. Pro získání dat byla zvolena technika dotazníku vlastní konstrukce, který kromě popisných a demografických údajů obsahoval 19 položek. Dotazník byl distribuován v české, slovenské a ukrajinské verzi. Na základě získaných dat lez konstatovat, že časová náročnost vedení ošetřovatelské dokumentace u osloveného vzorku sester souvisí s místem (zemí) jejich působení. Ve vedení ošetřovatelské dokumentace mezi jednotlivými zeměmi existují rozdíly. V názorech sester na význam ošetřovatelské dokumentace jsme nezjistili žádné signifikantní rozdíly.
Keywords: Nursing Assessment; Slovenská republika; Česká republika; Czech Republic; Surveys and Questionnaires; průzkumy a dotazníky; Ukraine; ošetřovatelské zhodnocení; Ukrajina; Slovakia