Role zdravotní sestry v prevenci a včasném odhaleni karcinomu prsu - Schwetzová, Denisa; Havrilová, Petronela; Vlčková, Zdeňka (Cesta k modernímu ošetřovatelství, 2017)
Karcinom prsu je v současné době nejčastějším zhoubným nádorem u žen a incidence onemocnění stále narůstá. Ročně je v České republice zjištěno téměř 6.500 nových případů onemocnění a přibližně 2.000 žen ročně tomuto onemocnění podlehne. Karcinom prsu zaujímá prvenství mezi příčinami úmrtí u žen ve věkové kategorii 20-54 let. Cílem tohoto příspěvku je poukázat na preventivní programy a tím na včasné odhalení karcinomu prsu u žen.
Keywords: Humans; Health Educators; geny nádorové; Genes, Neoplasm; nádory prsu; edukační sestry; Breast Neoplasms; primární prevence; Early Detection of Cancer; genetické poradenství; časná detekce nádoru; mamografie; lidé; ženské pohlaví; Primary Prevention; Mammography; Female; Genetic Counseling