Postavení hydrochlorothiazidu mezi thiazidovými a thiazidům podobnými diuretiky - Slíva, Jiří (Vnitřní lékařství, 2018)
Thiazidová a thiazidům podobná diuretika jsou významnou skupinou látek využívaných v léčbě esenciální arteriální hypertenze. Jakkoliv zřejmý je jejich příznivý terapeutický účinek v monoterapii, stále častěji se uplatňují ve fixních kombinacích, ponejvíce s inhibitory ACE nebo sartany. Cílem tohoto článku bylo shrnout především současné postavení hydrochlorothiazidu v léčbě hypertenze a porovnat jeho účinky s ostatními látkami dané skupiny diuretik.
Keywords: Hypertension; Drug Combinations; hypertenze; lidé; Indapamide; chlorthalidon; Chlorthalidone; indapamid; thiazidy; Humans; hydrochlorthiazid; Diuretics; Thiazides; fixní kombinace léků; diuretika; Hydrochlorothiazide