Metoda One-Step Nucleic Acid Amplification – jaká je budoucnost zpracování sentinelových uzlin? - Kosťun, Jan; Pešta, Martin; Slunečko, Robert; Vlasák, Pavel; Bouda, Jiří; Berezovskiy, Denis; Topolčan, Ondřej; Novotný, Zdeněk; Presl, Jiří (Česká gynekologie, 2018)
Cíl studie: Článek popisuje současné možnosti využití molekulárně biologické metody One-Step Nucleic Acid Amplification (OSNA) v peroperačním zpracování sentinelových lymfatických uzlin v onkologické operativě. Principem vyšetření je stanovení cytokeratinu 19 jako markeru metastatického postižení ve vzorku lymfatické tkáně. Typ studie: Přehledový článek. Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko-porodnická klinika, Fakultní nemocnice Plzeň a Lékařská fakulta UK v Plzni; Ústav biologie, Lékařská fakulta UK v Plzni; Oddělení imunochemické diagnostiky, Fakultní nemocnice Plzeň a Lékařská fakulta UK v Plzni; Šiklův ústav patologie, Fakultní nemocnice Plzeň a Lékařská fakulta UK v Plzni. Metodika: Literární rešerše literatury dostupné na databázi PubMed a publikované do dubna roku 2017. Jako klíčových slov bylo použito oficiálně využívané zkratky OSNA i celého názvu metody One-Step Nucleic Acid Amplification. Závěr: Využití metody OSNA s detekcí cytokeratinu 19 v sentinelových uzlinách jako markeru metastatického postižení představuje v současné době akceptovanou formu peroperačního zpracování sentinelových uzlin u karcinomu prsu a kolorektálního karcinomu. Dosud publikovaná data naznačují možnost úspěšného využití tohoto způsobu vyšetření sentinelových uzlin i u ostatních zhoubných novotvarů s lymfogenním šířením. Jedná se například o karcinomy štítné žlázy, žaludku, plic, dělohy, hlavy a krku. K prosazení metody OSNA i u těchto malignit je však zapotřebí většího množství publikovaných dat.
Keywords: sentinelová uzlina; Neoplasms; nádory; OSNA; lidé; Molecular Diagnostic Techniques; diagnostické techniky molekulární; peroperační doba; Intraoperative Period; Sentinel Lymph Node; CK19; Humans