Dočasná zdravotní nezpůsobilost zaměstnance k práci aneb: kam s ním - Žídková, Věra; Nakládalová, Marie; Pastorková, Radmila (Pracovní lékařství, 2017)
Cílem sdělení je upozornění na problematiku při dočasné zdravotní nezpůsobilosti zaměstnance k dosud vykonávané práci. Jedná se o situaci, kdy je zaměstnanec pro výkon konkrétní práce sice přechodně nezpůsobilý, ale jinak se nemocen necítí a považuje tedy vystavení Rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti za značně omezující. Taková situace nastala v popisovaném případě, kdy žena pracující v úrazově rizikovém prostředí měla zcela ojedinělý stav bezvědomí s křečemi. Neurolog poté doporučil půlroční antiepileptický režim, tedy mimo jiné vyjádřil zákaz práce v prostředí, kde je nebezpečí úrazu. I když se nemocná pár dní po příhodě cítila již zcela zdráva, jako jediné schůdné řešení se jevilo Rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti s perspektivou trvání 6 měsíců.
Keywords: Female; pracovní neschopnost; posuzování pracovní neschopnosti; Humans; dospělí; Disability Evaluation; bezvědomí; Work Capacity Evaluation; Unconsciousness; svalové křeče; postura těla; Posture; lidé; pracovní lékařství; posuzování zdravotní způsobilosti; ženské pohlaví; Occupational Medicine; Muscle Cramp; Adult; Sick Leave