Význam psychosociálních faktorů při hodnocení tíže bronchiálního astmatu a pro účelnou farmakoterapii - Krynská, Jana (Revizní a posudkové lékařství, 2017)
Astma bronchiale je zánětlivý proces, ale významnou roli spouštěčů i modifikace průběhu mají psychosociální faktory. Jejich působení ovlivňuje i měřitelné hodnoty onemocnění, self-monitoring symptomů a adherenci k léčbě. Pacienta nutno vidět komplexně, včasná intervence rizikových faktorů může zabránit ztrátě pracovního potenciálu i ekonomickým ztrátám při nákladné medikaci.
Keywords: úzkostné poruchy; kombinovaná farmakoterapie; psychický stres; Adult; Anti-Asthmatic Agents; dospělí; Drug Therapy, Combination; depresivní poruchy; Severity of Illness Index; Eosinophilia; mepolizumab; Glucocorticoids; humanizované monoklonální protilátky; Antibodies, Monoclonal, Humanized; lidé; eozinofilie; glukokortikoidy; ženské pohlaví; Anxiety Disorders; Humans; Stress, Psychological; antiastmatika; Asthma; stupeň závažnosti nemoci; Female; Depressive Disorder; bronchiální astma