Axitinib ve druhé linii léčby metastatického renálního karcinomu - Fiala, Ondřej; Šorejs, Ondřej; Svoboda, Tomáš; Fínek, Jindřich (Onkologie (Olomouc, Print), 2018)
Východiska: Renální karcinom (RCC) představuje nejčastější maligní nádor ledvin u dospělých, jehož incidence dlouhodobě významně narůstá. Axitinib je antiangiogenní multikinázový inhibitor druhé generace blokující kinázovou aktivitu VEGFR 1, VEGFR 2, VEGFR 3, PDGFR a c-KIT. Efektivita a bezpečnost axitinibu ve druhé linii léčby metastatického RCC byly potvrzeny v několika klinických studiích. Kazuistika: 70letý muž s vícečetnou generalizací RCC byl, po selhání léčby sunitinibem v první lini, léčen axitinibem s velmi dobrým efektem. Při druholiniové léčbě axitinibem bylo dosaženo parciální regrese nálezu a přežití bez progrese v délce trvání téměř 16 měsíců. Léčba probíhala s dobrou tolerancí, bez významnějších projevů toxicity. Závěr: Axitinib představuje moderní preparát cílené léčby metastatického RCC užívaný ve druhé linii, s dobře prokázanou účinností i bezpečností na úrovni klinických studií i v běžné klinické praxi.
Keywords: výsledek terapie; Imidazoles; nádory ledvin; Positron Emission Tomography Computed Tomography; Neoplasm Metastasis; Indazoles; Male; Axitinib; protinádorové látky; imidazoly; karcinom z renálních buněk; indazoly; Kidney Neoplasms; axitinib; Aged; mužské pohlaví; senioři; inhibitory proteinkinas; Treatment Outcome; Antineoplastic Protocols; lidé; Humans; Protein Kinase Inhibitors; PET/CT; protokoly protinádorové léčby; Carcinoma, Renal Cell; metastázy nádorů; Antineoplastic Agents