Výsledky péče o extrémně nezralé novorozence v České neonatologické síti - Smíšek, Jan; Plavka, Richard (Československá pediatrie, 2018)
Úvod a cíl: Česká perinatologická centra intenzivní péče v roce 2015 vytvořila Českou neonatologickou síť v rámci mezinárodní neonatologické sítě eNewborn. Základním kamenem této sítě je databázový systém, do kterého se zadávají data o skupině vysoce rizikových novorozenců. Cílem práce bylo s použitím těchto dat stanovit přežití a neonatální morbiditu u extrémně nedonošených novorozenců narozených mezi 22. a 27. gestačním týdnem v České republice. Metodika: Hodnocení individuálních dat z databáze eNewborn o mortalitě i morbiditě u novorozenců s gestačním stářím ≤27 + 6 z let 2015 a 2016. Výsledky: Ve sledovaném období bylo hodnoceno 728 živě narozených dětí ve 22. až 27. gestačním týdnu. Jejich úmrtnost v celé skupině byla 23 %, v rozmezí od 77 % ve 22. gestačním týdnu do 4 % v 27. gestačním týdnu. Při propuštění z nemocnice mělo 20 % přeživších dětí diagnostikován střední nebo těžký stupeň bronchopulmonální dysplazie (BPD) a 8 % mělo závažný stupeň retinopatie nedonošených. Kombinovaný outcome složený ze závažného stupně BPD a smrti činil v celé skupině 43 %, ale jeho výše i zastoupení jednotlivých morbidit významně stoupaly s klesajícím gestačním stářím. Závěr: Celostátní výsledky péče o skupinu extrémně nezralých novorozenců poukazují na heterogenitu této skupiny, kde je riziko úmrtí i závažných komplikací nejsilněji spojeno s klesajícím gestačním týdnem.
Keywords: výsledek terapie; Epidemiologic Studies; intenzivní péče o novorozence; Intensive Care, Neonatal; morbidita; novorozenec nedonošený; Mortality; novorozenci extrémně nezralí; Česká republika; Infant, Extremely Premature; epidemiologické studie; Treatment Outcome; Czech Republic; novorozenec; Morbidity; lidé; neonatologická síť; Humans; Infant, Newborn; Infant, Premature; mortalita