Lidská paměť - Zeman, Karel (Universitas. Revue Masarykovy Univerzity v Brně, 2017)
Paměti vděčí lidstvo za minulost i budoucnost, spoluvytváří podstatu lidského tělesného i duševního života. Podstatou paměti je obecná vlastnost centrálního nervového systému, lidského mozku, vštípit si odraz okamžité skutečnosti, uchovávat současné informace a vybavovat si minulé prožitky duševní i tělesné. Paměť je dnes chápána jako složitý modulární nervový systém lidského mozku schopný vnímat a uchovávat nejrůznější informace zrakové, čichové, emoční, mechanické a další, s nimiž se lidská bytost setkává.
Keywords: Memory; Memory Disorders; behaviorismus; Humans; lidé; poruchy paměti; Behaviorism; paměť