Střednědobé výsledky hybridní léčby fibrilace síní systémem AtriCure - Bulava, Alan; Mokráček, Aleš; Eisenberger, Martin; Kurfirst, Vojtěch; Dušek, Ladislav (Cor et Vasa (Brno), 2017)
Úvod: Léčba perzistující a dlouhodobě perzistující fibrilace síní (FS) katetrizační ablací v dlouhodobém horizontu selhává. Jednou ze současných možností, jak překonat limitace katetrizační ablace, je hybridní přístup. Cíl: Zjistit bezpečnost a střednědobou úspěšnost léčby pacientů s perzistující a dlouhodobě perzistující FS hybridní metodou. Metody: Pacienti podstoupili epikardiální thorakoskopickou radiofrekvenční (RF) izolaci plicních žil (PŽ) za pomoci klešťového instrumentária AtriCure, která byla doplněna vytvořením lineárních lézí v levé síni (LS) pomocí lineárního pera, disrupcí Marshallova ligamenta a exkluzí ouška LS pomocí speciálního klipu (AtriClip). S odstupem dvou až tří měsíců po výkonu podstoupili všichni pacienti elektrofyziologické vyšetření (EFV) a RF katetrizační ablaci s cílem endokardiálně eliminovat případné recidivy elektrického vedení do/z PŽ nebo napříč lineárními lézemi a eliminovat všechny spontánní i inducibilní síňové arytmie. V následném období byly recidivy arytmií hodnoceny pomocí sedmidenního holterovského monitorování prováděného v prvním roce každé tři měsíce a následně každých šest měsíců. Výsledky: Do studie bylo zařazeno celkem 70 pacientů (49 mužů, medián 63,5 roku). Elektrofyziologické vyšetření bylo provedeno za 87 dnů (medián) od primárního thorakoskopického výkonu. Šestasedmdesát procent pacientů mělo v době EFV normální sinusový rytmus (SR), 7 % typický flutter síní, 11 % síňovou tachykardii a 6 % FS. Výsledkem dokončeného hybridního přístupu byla izolace všech PŽ v 100 % případů a dosažení blokády vedení napříč všemi zamýšlenými lineárními lézemi u 88,6 % pacientů. Po 12 měsících od zákroku bylo stabilního SR dosaženo u 77,1 % pacientů bez jakékoliv antiarytmické léčby či reablací. Racionální kontroly arytmie bylo dosaženo u 95,5 % pacientů po průměrnou dobu sledování 936 ± 432 dnů. Závěr: Sekvenční hybridní přístup představuje v současné době patrně nejúčinnější a po překonání učební křivky i bezpečnou metodu invazivní léčby perzistující a dlouhodobě perzistující FS s extrémně nízkým počtem recidiv arytmie ve střednědobém horizontu po zákroku. Zavedení hybridních přístupů do klinické praxe vyžaduje nutnost komplexní spolupráce kardiologického a kardiochirurgického týmu.
Keywords: stupeň závažnosti nemoci; Catheter Ablation; fibrilace síní; lidé; Severity of Illness Index; Pulmonary Veins; kombinovaná terapie; Atrial Fibrillation; kardiovaskulární chirurgické výkony; ablace; katetrizační ablace; Ablation Techniques; Combined Modality Therapy; Treatment Outcome; venae pulmonales; výsledek terapie; Cardiovascular Surgical Procedures; Humans