Difuzní alveolární hemoragie – akutní, život ohrožující stav v revmatologii - Bradna, Petr; Maňák, Jan; Soukup, Tomáš; Kodeda, Michal; Drahošová, Marcela; Tomš, Jan (Vnitřní lékařství, 2018)
Difuzní alveolární hemoragie (DAH) je život ohrožující akutní projev systémových onemocnění pojiva, nejčastěji systémových vaskulitid. Nejčastěji se klinicky jedná o rychle progredující respirační a ledvinné selhání. Zásadním vyšetřením je akutní bronchoskopie s bronchoalveolární laváží, která akutní DAH jasně prokáže. Na zobrazujících vyšetřeních bývá přítomna bilaterální plicní infiltrace, v krevním obrazu rychlá anemizace. U většiny nemocných lze nalézt pozitivitu ANCA protilátek. Na možnost DAH by se mělo myslet v případě akutní respiračního selhání i u nemocných bez anamnézy systémového onemocnění. Na souboru 33 nemocných s akutní atakou DAH ukazujeme na důležitost rychlé diagnostiky a zahájení agresivní terapie. U třetiny našich nemocných šlo o první projev systémového onemocnění pojiva. Imunomodulační léčba musí být zahájena bezprostředně po průkazu hemoragie. Akutní mortalita v našem souboru činila 27 %, přestože u 42 % nemocných byla nutné ventilační podpora a třetina nemocných prodělala akutní ledvinné selhání. Na terapii by měl participovat s intenzivistou i revmatolog, pneumolog a nefrolog. Po zvládnutí akutní epizody DAH je prognóza quoad vitam nadějná.
Keywords: respirační insuficience; Hemorrhage; granulomatóza s polyangiitidou; vaskulitida; hormony kůry nadledvin; Humans; plicní alveoly; Pulmonary Alveoli; Critical Care; Syndrome; Granulomatosis with Polyangiitis; péče o pacienty v kritickém stavu; lidé; Bronchoalveolar Lavage; imunosupresiva; difuzní alveolární krvácení; Immunosuppressive Agents; syndrom; prognóza; bronchoalveolární laváž; krvácení; Respiratory Insufficiency; Vasculitis; Adrenal Cortex Hormones; Prognosis