Autoimunitní onemocnění štítné žlázy v ordinaci PLDD - Al Taji, Eva (Pediatrie pro praxi, 2018)
Onemocnění štítné žlázy jsou v dětském a dorostovém věku vůbec nejčastějšími endokrinopatiemi. Článek se zaměřuje zejména na problematiku autoimunitních tyreopatií. Úvodem stručně shrnuje vyšetřovací metody v pediatrické tyreologii a základní diferenciální diagnostiku laboratorních nálezů. Dále přináší aktuální pohled na léčebné postupy jak u chronické lymfocytární tyreoiditidy, tak u Gravesovy-Basedowovy tyreotoxikózy
Keywords: Goiter; Gravesova nemoc; diferenciální diagnóza; dítě; beta blokátory; ultrasonografie; Autoimmune Diseases; Antithyroid Agents; Adolescent; struma; Gravesova oftalmopatie; lidé; Ultrasonography; Methimazole; autoimunitní tyreoiditida; Thyroiditis, Autoimmune; Diagnosis, Differential; Graves Disease; autoimunitní nemoci; Thyroid Hormones; hormony štítné žlázy; Adrenergic beta-Antagonists; methimazol; Child; Graves Ophthalmopathy; thyreostatika; mladiství; Humans