Co je za posledních pět let nového v alergologii - Humlová, Zuzana (Medicína po promoci, 2018)
V posledních několika letech došlo v oblasti alergologie k významnému rozšíření diagnostiky a léčby onemocnění, která tento obor zahrnuje. Patří sem zejména využití komponentové diagnostiky, testu aktivace bazofilů či provokačních a expozičních testů, využití webových aplikací k monitoraci klinických příznaků u pacientů. V léčbě máme možnost využít nejen široké spektrum antihistaminik s imunomodulačním efektem, ale i jejich kombinaci s dekongescencii nebo s lokálními kortikosteroidy. Pacienti s astmatem mohou profitovat z nových molekul z řady kortikosteroidů, z dlouhodobě působících betamimetik, anticholinergik, monoklonálních protilátek a v neposlední řadě i z bronchiální termoplastiky. Uplatňují se i nové možnosti sublinguální alergenové imunoterapie ve formě tablet.
Keywords: obstrukční plicní nemoci; Drug Therapy; Histamine Antagonists; molekulární medicína; Antibodies, Monoclonal; Immunotherapy; lidé; bronchoprovokační testy; farmakoterapie; Allergy and Immunology; Molecular Medicine; hormony kůry nadledvin; Asthma; Adrenal Cortex Hormones; Humans; Desensitization, Immunologic; imunoterapie; molekulární patologie; bronchiální astma; Pathology, Molecular; bazofily; Bronchial Provocation Tests; Diagnostic Techniques, Respiratory System; Basophils; desenzibilizace imunologická; monoklonální protilátky; antihistaminika; diagnostické techniky dýchacího ústrojí; Lung Diseases, Obstructive; alergologie a imunologie