Biosimilars v onkologii - Skoupá, Jana; Fínek, Jindřich (Medicína po promoci, 2018)
Náklady na farmakoterapii v onkologii v posledních dekádách strmě rostou. Tento vývoj je dán řadou faktorů, např. rostoucí incidencí nádorových onemocnění, komplexnějšími léčebnými režimy a zvyšujícím se podílem biologické terapie. S ohledem na tento vývoj mají zejména plátci vysoká očekávání od tzv. biosimilars, tedy biologicky podobných léčiv, jejichž vstup do segmentu onkologie v příštích letech netrpělivě očekávají. Článek se zabývá problematikou biosimilars z pohledu regulátorů, ale i očekávaných úspor pro zdravotní systém. Současně však odráží určitý rezervovaný přístup kliniků a důvody takového postoje k biosimilars. Pokusili jsme se rovněž načrtnout, jak by měli výrobci a plátci přistupovat k biosimilars, aby došlo ke zvyšování důvěry a tím i k plnému využití jejich potenciálu. Autoři se ale zároveň domnívají, že přítomnost biosimilars by v českém systému referenčních/pseudoreferenčních skupin (které automaticky snižují výši úhrady na úroveň biosimilárního produktu) neměla znamenat nedostupnost inovací pro ty pacienty, pro které nejsou biosimilars vhodná.
Keywords: Biological Therapy; biologická terapie; ekonomika a organizace zdravotní péče; klinické zkoušky jako téma; lékařská onkologie; Evropská unie; biosimilární léčivé přípravky; Legislation, Medical; Health Care Economics and Organizations; Česká republika; erythropoetin; statistika jako téma; European Union; Drug Therapy; Drug Industry; Czech Republic; farmakoterapie; Antineoplastic Protocols; lidé; Humans; faktor stimulující kolonie granulocytů; zákonodárství lékařské; Biosimilar Pharmaceuticals; Human Growth Hormone; Erythropoietin; Granulocyte Colony-Stimulating Factor; protokoly protinádorové léčby; lidský růstový hormon; Statistics as Topic; farmaceutický průmysl; Medical Oncology; Clinical Trials as Topic