Osteoporóza, chronický zánět, mikrobiom a estrogeny - Štěpán, Jan (Medicína po promoci, 2018)
Článek podává přehled o etiologii a možných opatřeních k prevenci a léčbě sekundární osteoporózy asociované s deficiencí estrogenů a s chronickým zánětem při revmatoidní artritidě. V obou situacích je aktivace T helper‑17 buněk spojena se zvýšením tvorby prozánětlivých cytokinů (zejména RANKL, TNFα a IL‑17) a se zrychlením úbytku kostní hmoty. Kauzální terapie základního onemocnění (biologická léčba revmatoidní artritidy, hormonální léčba při deficienci estrogenů) zastavuje úbytek a zhoršování kvality kostní hmoty a snižuje riziko vzniku zlomenin. V indikovaných situacích může být metodou volby antiresorpční nebo osteoanabolická léčba. Novým směrem v prevenci osteoporózy asociované s chronickým zánětem je úprava dysbiózy střevní mikrobioty.
Keywords: Probiotics; Statistics as Topic; fraktury kostí; Arthritis, Rheumatoid; Estrogen Replacement Therapy; Biological Therapy; revmatoidní artritida; statistika jako téma; Age Factors; Gastrointestinal Microbiome; kostní denzita; Diphosphonates; Bone Density; Inflammatory Bowel Diseases; věkové faktory; lidé; bisfosfonáty; Fractures, Bone; teriparatid; glukokortikoidy; Glucocorticoids; Osteoporosis; menopauza; Teriparatide; estrogenní substituční terapie; střevní mikroflóra; probiotika; Menopause; idiopatické střevní záněty; chronická nemoc; osteoporóza; Chronic Disease; biologická terapie; Humans