Plicní arteriální hypertenze - současné možnosti diagnostiky a léčby - Hutyra, Martin; Přeček, Jan (Výběr článků z Kardiologie, 2017)
Plicní arteriální hypertenze (PAH) je primární onemocnění plicních arteriol, které je charakterizováno vaskulární proliferací a remodelací. Následně dochází vlivem progredujícího onemocnění ke zvýšení plicní cévní rezistence, selhání pravé komory a v krajním případě úmrtí. I přes konvenční a symptomatickou léčbu PAH se jedná o dosud nevyléčitelné onemocnění. Nicméně všechny pokroky dosažené ve farmakologické a nefarmakologické léčbě v posledních dekádách umožňují u nemocných s PAH významné zlepšení kvality života a jeho prodloužení.
Keywords: Endothelin Receptor Antagonists; Familial Primary Pulmonary Hypertension; Treatment Outcome; epoprostenol; Radionuclide Imaging; rozpustná guanylátcyklasa; familiární plicní arteriální hypertenze; lidé; poměr plicní ventilace a perfuze; echokardiografie; inhibitory fosfodiesterasy 5; Soluble Guanylyl Cyclase; Epoprostenol; výsledek terapie; Humans; Echocardiography; oxid dusnatý; Phosphodiesterase 5 Inhibitors; antagonisté endotelinového receptoru; Nitric Oxide; radioisotopová scintigrafie; Ventilation-Perfusion Ratio; chůze; Walking