Péče o okolí rány - Procházková, Romana; Pokorná, Andrea (Medicína pro praxi, 2018)
Tkáně v okolí chronické/nehojící se rány jsou velmi křehké a vyžadují správné ošetřování v celém průběhu tzv. fázového hojení. Cílem je udržovat kůži v okolí rány zdravou, klidnou, čistou a hydratovanou, a tím podporovat proces uzávěru rány cestou epitelizace. Péče o okolí rány v rámci managementu rány vyžaduje pozornost pečující osoby a včasný zásah v případě výskytu komplikací. Na trhu je velké množství produktů k čištění a ošetřování tkáně v okolí rány. Pojednání Péče o okolí rány věnuje pozornost tématu péče o okolí rány obecně a předkládá také kazuistiku
Keywords: péče o kůži; Skin Care; Granulation Tissue; Ointments; Varicose Ulcer; Wound Healing; granulační tkáň; lidé; debridement; Male; Debridement; hojení ran; masti; Re-Epithelialization; lidé středního věku; bércové vředy; mužské pohlaví; Middle Aged; reepitalizace; Humans