Development of the composition of intramammary combined preparation based on silver citrate for veterinary use - Polova, Zhanna; Almakayeva, Lyudmyla; Nehoda, Tetiana (Česká a slovenská farmacie, 2017)
Cílem studie bylo vyvinout nový intramamární kombinovaný přípravek pro veterinární užití založený na citrátu stříbrném, argininu a dexpanthenolu pro léčbu a profylaxi subklinické mastitidy u skotu. Při vytváření kombinovaných léků pro veterinární užití musí být věnována pozornost faktorům ovlivňujícím jejich stabilitu v dané kombinaci, celkovému složení přípravku a technologii přípravy. V této studii byla provedena kvalitativní a kvantitativní kontrola modelových směsí účinných látek, stejně jako kombinovaného přípravku na bázi citrátu stříbrného. Byly studovány následující parametry definující stabilitu intramamarního přípravku: čirost, pH, kvantitativní obsah účinné složky. Na základě experimentálních studií byly pro nový přípravek stanoveny optimální limity pH v rozmezí od 6,4 do 6,7, při kterých jsou roztoky založené na citrátu stříbrném stabilní. Z tohoto důvodu byly studie stabilizace přípravku provedeny při daných hodnotách pH. Stabilitu přípravku se podařilo dosáhnout použitím povidonu, který vykazuje stabilizační vlastnosti. Bylo stanoveno množství argininu, které poskytuje optimální hladinu pH pro zvolenou kombinaci účinných složek. Závěrem lze říci, že bylo vyvinuto optimální složení intramamarního přípravku pro použití v oblasti veterinárního lékařství adjustovaného v 10 ml ampulích s dobou použitelnosti 6 měsíců.
Keywords: Research; stabilita léku; Cattle; Animals; skot; Female; kyselina pantothenová; Hydrogen-Ion Concentration; fixní kombinace léků; ženské pohlaví; Arginine; výzkum; Pharmaceutical Solutions; lékové roztoky; antiinfekční látky; pomocné látky; Anti-Infective Agents; mastitida skotu; Drug Stability; citráty; Mammary Glands, Animal; mléčné žlázy zvířat; sloučeniny stříbra; intramamární léková forma; Pantothenic Acid; Mastitis, Bovine; arginin; Excipients; Citrates; zvířata; Silver Compounds; koncentrace vodíkových iontů; Drug Combinations