Ataxie - Schwabová, Jaroslava; Danková, Michaela (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2018)
Výraz „ataxie“ se používá jak ve významu porušeného, nepravidelného pohybu, tak jako označení skupiny dědičných chorob. Ta se denně rozrůstá o nové genetické objevy a dochází ke zpřesňování jejich feno-/genotypové korelace. V souvislosti s rozvojem vyšetřovacích zobrazovacích a elektrofyziologických metod se však dostává do pozadí klinická typizace ataxie jako symptomu, který může být neurologovi dobrým vodítkem v diferenciálně-diagnostické rozvaze o etiologii obtíží pacienta. Následující text je proto věnován pohledu na ataxii jako na syndrom, jsou probrána specifika ataxie z hlediska jejího zařazení a v závěru jsou stručně nastíněny nejčastější či záludné příčiny, které mohou ataxii způsobovat, event. imitovat.
Keywords: Cerebellar Ataxia; ataxie chůze; vestibulární ataxie; ataxie; chronická nemoc; akutní nemoc; cerebelární ataxie; Acute Disease; Diagnosis, Differential; senzitivní ataxie; lidé; Ataxia; Humans; Chronic Disease; Gait Ataxia; diferenciální diagnóza