Aktuální trendy v léčbě primárních kožních T-buněčných lymfomů - Ettler, Jiří; Arenberger, Petr; Polívka, Jindřich (Dermatologie pro praxi, 2018)
Primární kožní lymfomy patří mezi mimouzlinové nehodgkinské lymfomy, které jsou charakterizované přítomností maligních T- nebo B-buněk v kůži. Kožní lymfomy jsou specifickým příkladem mezioborové diagnózy s nutnou spoluprací dermatologů, hematologů, radioonkologů a dermato-hemato-patologů. Primární kožní T-buněčné lymfomy představují přibližně tři čtvrtiny primárních kožních lymfomů. Mycosis fungoides a Sézaryho syndrom jsou nejčastějším podtypem primárních kožních T-buněčných lymfomů, následované CD30+ lymfoproliferativními nemocemi. Většina kožních T-buněčných lymfomů je zachycena v časných stadiích s indolentním průběhem nemoci a výbornou prognózou. Případy s agresivním růstem a nutností kombinované systémové a zevní léčby však nejsou výjimkou. Přehledový článek stručně shrnuje používané terapeutické metody u primárních kožních T-buněčných lymfomů s důrazem na léčebné možnosti dostupné v České republice.
Keywords: Lymphoma, T-Cell, Cutaneous; Dose Fractionation, Radiation; Bexarotene; interferon alfa; frakcionace dávky záření; Radiotherapy; lidé; Phototherapy; staging nádorů; fotoferéza; Adrenal Cortex Hormones; hormony kůry nadledvin; prognóza; nádory kůže; Sézaryho syndrom; tetrahydronaftaleny; Skin Neoplasms; bexaroten; radioterapie; Interferon-alpha; Sezary Syndrome; Prognosis; Photopheresis; Mycosis Fungoides; mycosis fungoides; kožní T-buněčný lymfom; Neoplasm Staging; Tetrahydronaphthalenes; fototerapie; Humans