Akutní generalizovaná exantematózní pustulóza - Stumpfová, Alena (Dermatologie pro praxi, 2018)
Akutní generalizovaná exantematózní pustulóza (AGEP) je vzácné, závažné onemocnění kůže vyznačující se rychle progredujícími nefolikulárně vázanými sterilními pustulami na erytémovém podkladu. Vzniká převážně jako reakce na nový lék do několika hodin až dnů po nasazení a hojí se zhruba do dvou týdnů po jeho vysazení. V některých případech byla vypozorována souvislost mezi mutací genu pro antagonistu interleukinu 36 (IL-36Ra), cytokinu hrajícím úlohu v protizánětlivé odpovědi, a vývojem generalizované pustulární erupce v závislosti na užití nového léku (1). Tato kazuistika pojednává o pacientovi, u kterého se onemocnění vyskytlo v souvislosti s užíváním solifenacinu. Stanovit diagnózu se nám podařilo až s určitou latencí, neboť nástup symptomů byl nestandardně pomalý, bez vyjádřených celkových příznaků. Nebyla zde ani zprvu jasná příčinná farmakologická anamnéza charakteristického vyvolávajícího léku.
Keywords: solifenacin sukcinát; Withholding Treatment; nenasazení léčby; Glucocorticoids; Male; Aged; lidé; mužské pohlaví; senioři; glukokortikoidy; Humans; akutní generalizovaná exantematózní pustulóza; Solifenacin Succinate; Acute Generalized Exanthematous Pustulosis