Utilization of hydrolyzed waste materials to reduce costs in the microbial production of lactic acid - Drahokoupil, Marek (Bioprospect, 2018)
Hlavním cílem tohoto projektu bylo navrhnout a optimalizovat proces mikrobiální produkce kyseliny mléčné na modelovém MRS médiu za použití levného keratinového hydrolyzátu s cílem dosáhnout vysokého výtěžku a koncentrace kyseliny mléčné, produkované kmenem Lactobacillus casei 198. Nejprve bylo kuřecí peří zkoumáno jako levný zdroj dusíku. S ohledem na růst biomasy a konečnou koncentraci kyseliny mléčné, jako hlavního kritéria, byl pro další experimenty vybrán 20 % hydrolyzát kuřecího peří. Použití tohoto hydrolyzátu způsobilo minimální zředění celkového objemu kultivačního média v bioreaktoru. Konečná dosažená koncentrace kyseliny mléčné v médiu ze vsádkové kultivace byla 48 g/l. Bohužel, i když hydrolyzát peří vykazoval slibný výsledek jako neutralizační činidlo ve vsádkové kulti‑ vaci, tak se neprokázal jako vhodný zdroj dusíku v přítokované kultivaci, kde bylo dosaženo pouze 35 % koncentrace kyseliny mléčné ve srovnání s MRS médiem.
Keywords: Lactic Acid; kyselina mléčná; Waste Management; nakládání s odpady; Chemical Engineering; chemické inženýrství