Antimikrobiální peptidy: nadějná zbraň v boji proti antibiotické rezistenci - Nešuta, Ondřej; Čeřovský, Václav (Bioprospect, 2018)
Antimikrobiální peptidy jsou významnou složkou nespecifické imunity téměř všech forem života a významně se podílí na obraně jedince proti patogenním mikroorganismům. Během jejich dlouholetého studia byly popsány fyzikálně‑chemické vlastnosti molekul peptidů, klíčové pro jejich antimikrobiální účinek (kationicita, hydrofobicita, amfipaticita), a pro mnohé byly navrženy různé mechanismy jejich působení. Počáteční fází působení kationických peptidů je elektrostatická interakce se záporně nabitým povrchem bakteriální buňky. V přítomnosti bakteriální membrány nabývají molekuly peptidů své amfipatické sekundární struktury umožňující postranním řetězcům jejich hydrofobních aminokyselin zanoření dovnitř fosfolipidové dvojvrstvy membrány. To má za následek narušení struktury membrány a/nebo vznik pórů. Dochází k rozvratu biologických funkcí membrány, což v samotném důsledku vede k zániku celé buňky. Účinek je rychlý a natolik odlišný od účinku antibiotik používaných v současné klinické praxi, že se obecně předpokládá, že by se antimikrobiální peptidy v boji s infekčními chorobami jednou mohli stát léčivy nové generace. V tomto článku jsou shrnuty jednotlivé kroky výše zmíně‑ ného procesu a představeny některé modely vzniku membránových pórů. Dále jsou nastíněny způsoby, kterými se mikroorganismy proti působení antimikrobiálních peptidů brání.
Keywords: bakteriální léková rezistence; Drug Resistance, Bacterial; Antimicrobial Cationic Peptides; kationické antimikrobiální peptidy