Sedavé chování a vybrané aspekty pohybové aktivity SŠ a VŠ studentů - Šimůnek, Adam; Frömel, Karel; Salonna, Ferdinand; Bergier, Józef; Junger, Ján; Ács, Pongrác (Tělesná kultura (Olomouc. Print), 2017)
Východiska: Pohybová aktivita (PA) českých středoškolských a vysokoškolských studentů je z hlediska plnění doporučení k PA nedostatečná, což se významně podílí na vzrůstajícím sedavém chování a nezdravém způsobu životního stylu. Přesto studie, které by porovnávaly rozdíly ve vykonané PA u studentů na středních (SŠ) i vysokých školách (VŠ), jsou velmi ojedinělé. Cíle: Cílem studie je zjistit, jaké jsou diference v sedavém chování, v typech transportu a chodeckých aktivitách u středoškolských a vysokoškolských studentů a také získat podklady k účinněj- šímu ovlivňování životního stylu studentů. Metodika: Výzkum se uskutečnil v roce 2015 na 12 středních a 6 vysokých školách. Celkem se výzkumu zúčastnilo 283 chlapců na SŠ, 144 chlapců na VŠ, 418 děvčat na SŠ a 200 děvčat na VŠ. K diagnostice sedavého chování a PA byl použit dotazník „International Physical Activity Questionnaire – long form“ v internetové podobě v systému INDARES. Ke statistickému zpracování byl použit Kruskal-Wallis test a kontingenční tabulky v programu Statistica 12. Výsledky: V celkové týdenní PA jsme zaznamenali statisticky významné rozdíly jak mezi středoškolskými chlapci a děvčaty, tak mezi vysokoškolskými chlapci a děvčaty. Doporučení „pětkrát týdně alespoň 30 minut chůze“ neplní 36 % středoškolských studentů a 43 % vysokoškolských studentů. Doporučení „sedmkrát týdně 60 minut souhrnné denní PA“ neplní 71 % středoškolských studentů a 72 % vysokoškolských studentů. Závěry: Přestože studenti středních škol vykazují více sezení, v celkové PA jsme nezjistili mezi středoškolskými a vysokoškolskými studenty významné rozdíly. Tři čtvrtiny všech studentů neplní doporučení „sedmkrát týdně 60 minut souhrnné PA“, což potvrzuje dlouhodobý trend v nedostatečné PA a nárůstu sedavého chování. Pro zlepšení životního stylu středoškolských studentů je třeba podporovat změny v režimu škol, které naruší převažující sedavé chování a podpoří efektivnější kompenzaci edukačního zatížení. Ve vysokoškolském prostředí je důležité podporovat možnosti většího zapojení děvčat do PA.
Keywords: Young Adult; Sedentary Behavior; studenti; Male; Walking; mladý dospělý; Adolescent; statistika jako téma; mužské pohlaví; průzkumy a dotazníky; mladiství; chůze; Schools; školy; lidé; sedavý životní styl; ženské pohlaví; Students; Humans; pohybová aktivita; Motor Activity; Universities; univerzity; Female; Surveys and Questionnaires; Statistics as Topic