West Nile virus (linie 2) v komárech na jižní Moravě – očekávání prvních autochtonních lidských případů - Rudolf, Ivo; Blažejová, Hana; Šebesta, Oldřich; Mendel, Jan; Peško, Juraj; Betášová, Lenka; Straková, Petra; Šikutová, Silvie; Hubálek, Zdeněk (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2018)
V roce 2015 a 2016 jsme opakovaně detegovali neuroinvazivní linii 2 viru West Nile (WNV-2) v komárech Culex modestus a Cx. pipiens v oblasti rybníků Lednicko-valtického areálu. Tato linie je geneticky shodná s WNV, který byl na daném území poprvé zachycen při rozsáhlém monitorování v roce 2013 a také s kmeny WNV cirkulujícími v současnosti v jižní a střední Evropě. Opakovaný záchyt WNV v komárech naznačuje setrvalý výskyt viru v dané lokalitě a současně varuje infekcionisty a epidemiology před možnými lidskými případy nebo dokonce epidemií západonilské horečky v tomto regionu.
Keywords: Mosquito Control; Česká republika; Zoonoses; Arboviruses; moskyti - kontrola; lidé; arboviry; hmyz - vektory; zoonózy; West Nile virus; Culex; Czech Republic; Insect Vectors; virus západního Nilu; Humans