Anogenitální HPV infekce jako potenciální rizikový faktor orofaryngeálního karcinomu - Sehnal, Borek; Podlešák, Tomáš; Kmoníčková, Emanuela; Nipčová, Monika; Driák, Daniel; Sláma, Jiří; Zikán, Michal (Klinická onkologie, 2018)
Východiska: Lidský papilomavirus (human papillomavirus – HPV) může být příčinou karcinomů cervikálních, jiných genitálních, análních a karcinomů hlavy a krku. Incidence orofaryngeálního dlaždicobuněčného karcinomu (oropharyngeal squamous cell carcinoma – OSCC) – malignity hlavy a krku, u které je HPV infekce nejčastěji přítomna, se zvyšuje. Prevalence HPV infekce je výrazně menší v orální než v genitální oblasti, ale infekce v obou lokalitách je silně závislá na sexuálním chování. Ačkoliv přirozený průběh cervikální a orální HPV infekce se příliš neliší, zdá se, že schopnost viru infikovat současně orální a genitální oblast je raritní a neobvyklá. Na druhou stranu, poměr standardizované incidence OSCC je vyšší u pacientek s karcinomem děložního hrdla než u ostatní populace. Navíc ženy s OSCC mají významně zvýšené riziko rozvoje genitálních karcinomů v souvislosti s HPV. Vakcinace proti HPV u obou pohlaví nepochybně dramaticky změní epidemiologii HPV asociovaných karcinomů. Cíl: Souhrnný přehled literatury a odhad rizika OSCC u žen s HPV anogenitální infekcí. Závěr: Biologický vztah mezi různými HPV infikovanými lokalitami může být komplexní, ale vyšší prevalence HPV infekce ve vzorcích z dutiny ústní mezi ženami s anogenitální HPV infekcí naznačuje, že tyto infekce nejsou na sobě zcela nezávislé. Sexuální aktivita hraje roli v riziku prevalence souběžné anogenitální a orální koinfekce, ale je také možné, že infekce jedné lokality slouží jako rezervoár, který může zvyšovat riziko autoinokulace v anatomicky vzdálených lokalitách nebo koinfekce může být důsledkem jiných vlivů (např. imunodeficience). Nicméně pacientky s HPV asociovanou malignitou genitálu mají nepochybně vyšší riziko OSCC.
Keywords: ženské pohlaví; Female; orální HPV infekce; Papillomavirus Vaccines; vakcíny proti papilomavirům; Male; lidé; Oropharyngeal Neoplasms; Head and Neck Neoplasms; mužské pohlaví; infekce papilomavirem; genitální HPV infekce; Humans; nádory orofaryngu; Papillomavirus Infections; nádory hlavy a krku